Basic Civil Engineering Questions and Answers – Methods of Levelling
This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Methods of Levelling”.
1. How many methods are used in levelling?
a) 3
b) 2
c) 4
d) 5
View Answer
2. How many types of levelling are there?
a) 3
b) 2
c) 4
d) 5
View Answer
a) Indirect levelling
b) Differential levelling
c) Fly levelling
d) Profile levelling
View Answer
a) Fly
b) Differential
c) Profile
d) Reciprocal
View Answer
a) Fly levelling
b) Differential levelling
c) Simple levelling
d) Trigonometric levelling
View Answer
6. The last reading taken from the instrument is called:
a) End sight
b) Free sight
c) Fore sight
d) Back sight
View Answer
a) Flat terrain
b) Obstacles are there
c) BM not visible
d) Highway construction
View Answer
a) Lower point
b) Higher point
c) First point
d) Last point
View Answer
a) ∑FS + ∑BS = First RL + Last
b) ∑BS – ∑FS = Last RL – First
c) ∑FS + ∑BS = Last RL + First
d) ∑BS – ∑FS = First RL – Last
View Answer
a) Wye level
b) Compass
c) Theodolite
d) Dumpy level
View Answer
Pages : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
1. How many methods are used in levelling?
a) 3
b) 2
c) 4
d) 5
View Answer
Answer: b
Explanation: The 2 methods are height of instrument method and rise and fall method. These are used to evaluate heights of various points.
Explanation: The 2 methods are height of instrument method and rise and fall method. These are used to evaluate heights of various points.
a) 3
b) 2
c) 4
d) 5
View Answer
Answer: c
Explanation: There are 4 ways to perform levelling. They are direct levelling, trigonometric levelling, barometric levelling and stadia levelling.
3. Trigonometric levelling is also called:Explanation: There are 4 ways to perform levelling. They are direct levelling, trigonometric levelling, barometric levelling and stadia levelling.
a) Indirect levelling
b) Differential levelling
c) Fly levelling
d) Profile levelling
View Answer
Answer: a
Explanation: In trigonometric levelling, the horizontal distance and vertical angle are measured from the station to the object. It uses trigonometric relations to compute vertical height of a point.
4. In _________ levelling, the first and last point are at a far distance.Explanation: In trigonometric levelling, the horizontal distance and vertical angle are measured from the station to the object. It uses trigonometric relations to compute vertical height of a point.
a) Fly
b) Differential
c) Profile
d) Reciprocal
View Answer
Answer: b
Explanation: In differential levelling, a number of inter-stations are located and then instrument is shifted to each station and the elevation is observed.
5. Stadia levelling is a modified form of:Explanation: In differential levelling, a number of inter-stations are located and then instrument is shifted to each station and the elevation is observed.
a) Fly levelling
b) Differential levelling
c) Simple levelling
d) Trigonometric levelling
View Answer
Answer: d
Explanation: Tacheometer principle is used to determine elevation of points. Line of sight is inclined and it is more suitable for surveying in hilly terrains.
Explanation: Tacheometer principle is used to determine elevation of points. Line of sight is inclined and it is more suitable for surveying in hilly terrains.
a) End sight
b) Free sight
c) Fore sight
d) Back sight
View Answer
Answer: c
Explanation: Fore sight (FS) is noted as last reading and back sight (BS) is noted as first reading taken from instrument. Any intermediate points are noted down as intermediate sight (IS).
7. Reciprocal levelling is used when,Explanation: Fore sight (FS) is noted as last reading and back sight (BS) is noted as first reading taken from instrument. Any intermediate points are noted down as intermediate sight (IS).
a) Flat terrain
b) Obstacles are there
c) BM not visible
d) Highway construction
View Answer
Answer: b
Explanation: If the points to surveyed lie on opposite banks of a river, reciprocal levelling can be used. It is done from both sides to eliminate chances of error.
8. In a hilly terrain, staff reading is more at:Explanation: If the points to surveyed lie on opposite banks of a river, reciprocal levelling can be used. It is done from both sides to eliminate chances of error.
a) Lower point
b) Higher point
c) First point
d) Last point
View Answer
Answer: a
Explanation: In hilly terrain, the lowest point will give highest staff reading. It is at a lower level compared to others and hence has more height.
9. Which is the arithmetic check for height of instrument method?Explanation: In hilly terrain, the lowest point will give highest staff reading. It is at a lower level compared to others and hence has more height.
a) ∑FS + ∑BS = First RL + Last
b) ∑BS – ∑FS = Last RL – First
c) ∑FS + ∑BS = Last RL + First
d) ∑BS – ∑FS = First RL – Last
View Answer
Answer: b
Explanation: To check if the readings are written properly, an arithmetic check is done. The sum of back sight (BS) and Fore sight (FS) are subtracted. It should be equal to the difference of the last and first reduced level (RL).
10. Which instrument is used in trigonometric levelling?Explanation: To check if the readings are written properly, an arithmetic check is done. The sum of back sight (BS) and Fore sight (FS) are subtracted. It should be equal to the difference of the last and first reduced level (RL).
a) Wye level
b) Compass
c) Theodolite
d) Dumpy level
View Answer
Answer: c
Explanation: Trigonometric levelling involves measurements that are angular and hence requires an angle measuring instrument, like theodolite.
Explanation: Trigonometric levelling involves measurements that are angular and hence requires an angle measuring instrument, like theodolite.
Pages : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
No comments:
Post a Comment