Basic Civil Engineering Questions and Answers – Manufacture of Concrete
This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Manufacture of Concrete”.
1. Which process comes after batching in manufacture process?
a) Transportation
b) Placing
c) Mixing
d) Compacting
View Answer
2. Ready mix plant and central mix plant differ in:
a) Transportation
b) Setting time
c) Properties
d) Water addition
View Answer
a) 2
b) 3
c) 5
d) 6
View Answer
a) 0.1-0.6 m
b) 0.8-1 m
c) 0.5 m
d) 2 m
View Answer
a) 2
b) 5
c) 6
d) 3
View Answer
6. In small works, concrete is transported using:
a) Conveyer belts
b) Pumps
c) Pans
d) Buckets
View Answer
a) Place concrete on flat surface
b) Remove air bubbles
c) Place concrete on sloping surface
d) Introduce air bubbles
View Answer
a) Form work
b) Stand
c) Mould
d) Platform
View Answer
a) Spraying water
b) Placing wet gunny bags
c) Applying curing compounds
d) Stagnating water
View Answer
a) Bleeding
b) Segregation
c) High strength
d) Air bubbles
View Answer
a) Precast structures
b) Columns
c) Beams
d) Walls
View Answer
a) True
b) False
View Answer
Download Apps & Soft FREE !!
Pages : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
1. Which process comes after batching in manufacture process?
a) Transportation
b) Placing
c) Mixing
d) Compacting
View Answer
Answer: c
Explanation: Batching involves measuring the amount of raw materials required for manufacture of concrete. The next step is to mix all these ingredients together.
Explanation: Batching involves measuring the amount of raw materials required for manufacture of concrete. The next step is to mix all these ingredients together.
a) Transportation
b) Setting time
c) Properties
d) Water addition
View Answer
Answer: d
Explanation: In ready mix plants, all the other ingredients are mixed, except water. While in central mix plants, water is also mixed along with other ingredients.
3. How many methods of batching are there?Explanation: In ready mix plants, all the other ingredients are mixed, except water. While in central mix plants, water is also mixed along with other ingredients.
a) 2
b) 3
c) 5
d) 6
View Answer
Answer: a
Explanation: There are 2 types of batching – weigh and volume batching. In volume batching, volumetric measure of materials is taken (1 bag cement-35 litre). In weigh batching, measurement is in terms of weight (1 bag cement-50 kg).
4. What is the maximum height through which concrete can be poured?Explanation: There are 2 types of batching – weigh and volume batching. In volume batching, volumetric measure of materials is taken (1 bag cement-35 litre). In weigh batching, measurement is in terms of weight (1 bag cement-50 kg).
a) 0.1-0.6 m
b) 0.8-1 m
c) 0.5 m
d) 2 m
View Answer
Answer: b
Explanation: Concrete consists of coarse aggregates. If it is placed or poured from a height above 1 m, segregation of coarse aggregate will take place, leading to improper distribution. It affects strength parameter.
5. How many types of machine mixers are available?Explanation: Concrete consists of coarse aggregates. If it is placed or poured from a height above 1 m, segregation of coarse aggregate will take place, leading to improper distribution. It affects strength parameter.
a) 2
b) 5
c) 6
d) 3
View Answer
Answer: d
Explanation: Based on technique of discharging mixed concrete, there are 3 types of mixers available. They are tilting type, non-tilting type and pan type mixers.
Explanation: Based on technique of discharging mixed concrete, there are 3 types of mixers available. They are tilting type, non-tilting type and pan type mixers.
a) Conveyer belts
b) Pumps
c) Pans
d) Buckets
View Answer
Answer: c
Explanation: In small works, less quantity of concrete is required. So, workers carry it in a pan atop their heads. Conveyer belts and pumps are used for large construction works.
7. Compacting is done to:Explanation: In small works, less quantity of concrete is required. So, workers carry it in a pan atop their heads. Conveyer belts and pumps are used for large construction works.
a) Place concrete on flat surface
b) Remove air bubbles
c) Place concrete on sloping surface
d) Introduce air bubbles
View Answer
Answer: b
Explanation: While mixing of concrete, sometimes air gets trapped in it in the form of bubbles. These have to be removed to ensure strength parameters are met with.
Download Apps & Soft FREE !!
8. Concrete is generally placed on a:Explanation: While mixing of concrete, sometimes air gets trapped in it in the form of bubbles. These have to be removed to ensure strength parameters are met with.
Download Apps & Soft FREE !!
a) Form work
b) Stand
c) Mould
d) Platform
View Answer
Answer: a
Explanation: Form work is a mould in which concrete is poured and allowed to set. It should be properly oiled and cleaned before pouring concrete. It can be used to cast beams, slabs, columns, etc.
9. Which is the best method for curing flat surfaces?Explanation: Form work is a mould in which concrete is poured and allowed to set. It should be properly oiled and cleaned before pouring concrete. It can be used to cast beams, slabs, columns, etc.
a) Spraying water
b) Placing wet gunny bags
c) Applying curing compounds
d) Stagnating water
View Answer
Answer: d
Explanation: Curing is the process of maintaining moisture in freshly laid concrete tostrengthen it. For flat surfaces like floors and slabs, ponding or stagnating water is the best method. Temporary bund can be made with mortar and filled with water to cure.
10. Excess vibration during compacting can lead to:Explanation: Curing is the process of maintaining moisture in freshly laid concrete tostrengthen it. For flat surfaces like floors and slabs, ponding or stagnating water is the best method. Temporary bund can be made with mortar and filled with water to cure.
a) Bleeding
b) Segregation
c) High strength
d) Air bubbles
View Answer
Answer: b
Explanation: Over vibration may lead to a problem called segregation. The coarse aggregate is separated from the cement matrix. This leads to low strength.
11. Steam curing is adopted for:Explanation: Over vibration may lead to a problem called segregation. The coarse aggregate is separated from the cement matrix. This leads to low strength.
a) Precast structures
b) Columns
c) Beams
d) Walls
View Answer
Answer: a
Explanation: The precast structures are placed in enclosed chambers. Then the steam is pumped into the chamber. It accelerates the hydration of concrete and it is left for the curing period.
12. A gap of 0.3m is to maintained between cement bag and wall, while storing cement.Explanation: The precast structures are placed in enclosed chambers. Then the steam is pumped into the chamber. It accelerates the hydration of concrete and it is left for the curing period.
a) True
b) False
View Answer
Answer: a
Explanation: The storage of cement is important. It should not be placed too close to the wall or other cement bags to avoid air circulation around bags. It may dampen the cement and make it useless.
Explanation: The storage of cement is important. It should not be placed too close to the wall or other cement bags to avoid air circulation around bags. It may dampen the cement and make it useless.
Download Apps & Soft FREE !!
Pages : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
No comments:
Post a Comment