Basic Civil Engineering Questions and Answers – EDM – Total Station
This set of Basic Civil Engineering Questions and Answers for Campus interviews focuses on “EDM – Total Station”.
1. How many types of EDM instruments are there based on wavelength?
a) 2
b) 4
c) 5
d) 3
View Answer
2. Which of the below is used up to a range of 100km?
a) Infrared
b) Microwave
c) Visible range
d) Ultra-violet
View Answer
a) EDM and Theodolite
b) Compass and EDM
c) Electronic Theodolite and EDM
d) EDM and electronic Compass
View Answer
a) Data collector
b) EDM
c) Storage system
d) Microprocessor
View Answer
5. The bubble in total station is centralised using:
a) Tripod
b) Levelling screw
c) Tangent screw
d) Foot screw
View Answer
6. Which is the latest development in total station?
a) High resolution
b) High accuracy
c) Robotic
d) Automatic
View Answer
a) Crime scene investigation
b) Furniture manufacture
c) Mining
d) Archaeology
View Answer
a) 3
b) 5
c) 4
d) 2
View Answer
a) True
b) False
View Answer
a) <5kms
b) 15-25kms
c) 5-25kms
d) >25kms
View Answer
a) Hard discs
b) Electronic books
c) Data storage
d) Chip
View Answer
1. How many types of EDM instruments are there based on wavelength?
a) 2
b) 4
c) 5
d) 3
View Answer
Answer: d
Explanation: The 3 types are microwave (Tellurometer), infrared (Distomat) and visible range (Geodimeter).
Explanation: The 3 types are microwave (Tellurometer), infrared (Distomat) and visible range (Geodimeter).
a) Infrared
b) Microwave
c) Visible range
d) Ultra-violet
View Answer
Answer: b
Explanation: Microwave EDMs can be used up to a range of 100km to locate object. Infrared is a commonly used type, with a range up to 3km.
3. A total station is a combination of:Explanation: Microwave EDMs can be used up to a range of 100km to locate object. Infrared is a commonly used type, with a range up to 3km.
a) EDM and Theodolite
b) Compass and EDM
c) Electronic Theodolite and EDM
d) EDM and electronic Compass
View Answer
Answer: c
Explanation: Total station can be used to measure distance and angles. It employs an electronic theodolite and an EDM to serve this purpose.
4. Which unit in total station processes data collected?Explanation: Total station can be used to measure distance and angles. It employs an electronic theodolite and an EDM to serve this purpose.
a) Data collector
b) EDM
c) Storage system
d) Microprocessor
View Answer
Answer: d
Explanation: Microprocessor is the unit that processes the data collected and uses it to compute various features like horizontal and vertical distances, slopes, elevation, etc.
Explanation: Microprocessor is the unit that processes the data collected and uses it to compute various features like horizontal and vertical distances, slopes, elevation, etc.
5. The bubble in total station is centralised using:
a) Tripod
b) Levelling screw
c) Tangent screw
d) Foot screw
View Answer
Answer: a
Explanation: Total station is affixed on to the tripod. The legs of the tripod are extended/contracted one by one till the bubble is centralised.
Explanation: Total station is affixed on to the tripod. The legs of the tripod are extended/contracted one by one till the bubble is centralised.
a) High resolution
b) High accuracy
c) Robotic
d) Automatic
View Answer
Answer: c
Explanation: Nowadays, robotic total stations are available. They can be operated from a distance via remote control. It eliminates the need for an assistant staff man.
7. Which of the below is not an application of total station?Explanation: Nowadays, robotic total stations are available. They can be operated from a distance via remote control. It eliminates the need for an assistant staff man.
a) Crime scene investigation
b) Furniture manufacture
c) Mining
d) Archaeology
View Answer
Answer: b
Explanation: Total station can be used to reconstruct the crime scenes, in mining to locate tunnels and mines and in archaeology to record excavations. It is not used in the manufacture of furniture.
8. How many types of EDM are there based on reflector type?Explanation: Total station can be used to reconstruct the crime scenes, in mining to locate tunnels and mines and in archaeology to record excavations. It is not used in the manufacture of furniture.
a) 3
b) 5
c) 4
d) 2
View Answer
Answer: a
Explanation: The 3 types are active, passive and no reflector. In active type, power is required to operate reflectors. In passive type, a prism reflector is used.
9. Total station can be used in meteorology.Explanation: The 3 types are active, passive and no reflector. In active type, power is required to operate reflectors. In passive type, a prism reflector is used.
a) True
b) False
View Answer
Answer: a
Explanation: It is used to track hot air balloons for determining upper level winds. It is also used to track ceiling balloons to determine height of cloud layers.
10. What is the range of medium range EDM?Explanation: It is used to track hot air balloons for determining upper level winds. It is also used to track ceiling balloons to determine height of cloud layers.
a) <5kms
b) 15-25kms
c) 5-25kms
d) >25kms
View Answer
Answer: c
Explanation: There are 3 types of EDM based on range of measurement. They are short, medium and long range. Short range is <5kms, long range is above 25kms.
11. Each point entered in a total station is stored in:
Explanation: There are 3 types of EDM based on range of measurement. They are short, medium and long range. Short range is <5kms, long range is above 25kms.
11. Each point entered in a total station is stored in:
a) Hard discs
b) Electronic books
c) Data storage
d) Chip
View Answer
No comments:
Post a Comment