Basic Civil Engineering Questions and Answers – Components of Building



1. A building can be mainly divided into how many components?

a) 2

b) 3

c) 6

d) 8

View Answer
Answer: b

Explanation: The 3 components are substructure, plinth and superstructure. Anything below ground level is substructure and above it is superstructure.



2. D.P.C (Damp Proof Course) is mainly laid on:

a) Footing

b) Floor

c) Foundation

d) Plinth

View Answer
Answer: d

Explanation: Plinth is a line between sub and superstructure. If D.P.C. is laid on top of plinth level, moisture penetration to the superstructure can be avoided.

3. Floor in a building

a) Separates levels

b) Is laid below plinth

c) Contains R.C.C.

d) Has thickness of 10cm

View Answer
Answer: a

Explanation: Floor is laid above plinth level. It is used to tread on, keep furniture, household, other items. It also demarcates levels of a building. P.C.C. is done on flooring and it is usually 4cm thick.

4. Which of the below is constructed above doors, windows?

a) Joist

b) Purlin

c) Lintel

d) Arch

View Answer
Answer: c

Explanation: Windows and doors are openings in a wall. To support the overlying bricks, a structure is built on top of the opening. It is called lintel.

5. What is the level below window called?

a) Pane level

b) Lintel level

c) Sill level

d) Plinth level

View Answer
Answer: c

Explanation: The wall below window needs to support the weight of the window or opening and keep it steady. This level is called as sill level. 


6. Wall is mainly of how many types?

a) 3

b) 2

c) 5

d) 6

View Answer
Answer: b

Explanation: Based on capacity of walls to carry load, it is of 2 types. Load bearing walls and non load bearing walls are the two categories.

7. ___________ wall is used to resist lateral forces like severe wind.

a) Knee wall

b) Cavity wall

c) Infill wall

d) Shear wall

View Answer
Answer: d

Explanation: Shear wall is long continuous structure, just like that surrounding an elevator. It has excellent strength and can withstand heavy winds, earthquakes.

8. Building finishes are not considered as components of a building.

a) True

b) False

View Answer
Answer: b

Explanation: Building finishes are also part of building. Finishing works include plastering, whitewashing, painting, flooring, roofing and so on. These all add to the completion of a building.

9. How many types of parapets are there?

a) 4

b) 2

c) 5

d) 6

View Answer
Answer: a

Explanation: The 4 types are plain, perforated, panel led and embattled. Plain parapet is solid masonry, perforated has holes in different shapes, panel consists of panels joined together and in embattled, they are pierced.

10. Skylight is a type of window.

a) True

b) False

View Answer
Answer: a

Explanation: Skylight is provided on top of sloped roofs to admit light into rooms. It is provided parallel to the sloping surface. They can be opened when required. They perform all the functions of a window.

11. The outer projection on the tread of a stair is:

a) Going

b) Outcrop

c) Bulge

d) Nosing

View Answer
Answer: d

Explanation: A small projection is provided in the tread of a stair. Tread is the horizontal distance of one step. Nosing is the term used to describe that little projection.




Pages :     1  2   3   4   5   6   7   8   9   10    11   12    13    14     15     16    17    18    19




No comments:

Post a Comment