Basic Civil Engineering Questions and Answers – Types of Structures
This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Structures”.
1. Pyramid is a type of ___________ structure.
a) Triangulated
b) Massive
c) Pneumatic
d) Framed
View Answer
2. Pneumatic structure contains:
a) Metal
b) Water
c) Wood
d) Compressed air
View Answer
a) Cable
b) Bridges
c) Arch
d) Dam
View Answer
a) 2
b) 3
c) 5
d) 4
View Answer
a) Ease of construction
b) Economy
c) Speed of construction
d) Span length
View Answer
6. In frame structure, what transfers load to columns?
a) Foundation
b) Beams
c) Slabs
d) Roofs
View Answer
a) Joints
b) Base
c) Bottom chords
d) Top chords
View Answer

a) Warren truss
b) Pratt truss
c) King post truss
d) Lattice truss
View Answer
a) Bending moment
b) Shear stress
c) Tensile stress
d) Compressive stress
View Answer
a) Quadric
b) Quadron
c) Quadror
d) Quadrangle
View Answer
a) Wall
b) Bridges
c) Arch
d) High rise buildings
View Answer
Pages : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
1. Pyramid is a type of ___________ structure.
a) Triangulated
b) Massive
c) Pneumatic
d) Framed
View Answer
Answer: b
Explanation: Massive or lintelled structure is built with large amount of materials. It can take up compression efficiently and has very few spaces.
Explanation: Massive or lintelled structure is built with large amount of materials. It can take up compression efficiently and has very few spaces.
a) Metal
b) Water
c) Wood
d) Compressed air
View Answer
Answer: d
Explanation: Compressed air is filled inside pneumatic structure. It is light and can be deflated and dismantled easily. It is used in fun, activity area for kids.
3. Vault is an architectural term for:Explanation: Compressed air is filled inside pneumatic structure. It is light and can be deflated and dismantled easily. It is used in fun, activity area for kids.
a) Cable
b) Bridges
c) Arch
d) Dam
View Answer
Answer: c
Explanation: Vault is an arched form used to provide high ceiling spaces. There can be barrel vault or continuous vaults.
4. How many types of frame structures are there?Explanation: Vault is an arched form used to provide high ceiling spaces. There can be barrel vault or continuous vaults.
a) 2
b) 3
c) 5
d) 4
View Answer
Answer: a
Explanation: The 2 main types are rigid frame structure and braced frame structure. Both of these are further sub-divided into two.
Latest Mohanlal Photos Download
5. Which of the below is a disadvantage of frame structure?Explanation: The 2 main types are rigid frame structure and braced frame structure. Both of these are further sub-divided into two.
Latest Mohanlal Photos Download
a) Ease of construction
b) Economy
c) Speed of construction
d) Span length
View Answer
Answer: d
Explanation: Span length is usually restricted to 40ft when normal R.C.C. is used. Spans greater than this can cause lateral deflections.
Explanation: Span length is usually restricted to 40ft when normal R.C.C. is used. Spans greater than this can cause lateral deflections.
a) Foundation
b) Beams
c) Slabs
d) Roofs
View Answer
Answer: b
Explanation: The load bearing action in a framed structure is as follows- slab to beam, beam to column, column to foundation.
7. In a truss structure, _________ bear tension.Explanation: The load bearing action in a framed structure is as follows- slab to beam, beam to column, column to foundation.
a) Joints
b) Base
c) Bottom chords
d) Top chords
View Answer
Answer: c
Explanation: The bottom beams are called bottom chords and are capable in bearing tension. The top chords bear compression.
8. The figure below represents a:Explanation: The bottom beams are called bottom chords and are capable in bearing tension. The top chords bear compression.

a) Warren truss
b) Pratt truss
c) King post truss
d) Lattice truss
View Answer
Answer: a
Explanation: Warren truss consists of series of equilateral triangles, alternating up and down as shown in the figure.
9. Shell structure does not have any:Explanation: Warren truss consists of series of equilateral triangles, alternating up and down as shown in the figure.
a) Bending moment
b) Shear stress
c) Tensile stress
d) Compressive stress
View Answer
Answer: a
Explanation: It is a thin structure. It resists and transfers loads within its minimal thickness. Loads applied to it are carried to ground by tensile, shear and compressive forces.
10. ___________ structure is a space truss geometry inspired.Explanation: It is a thin structure. It resists and transfers loads within its minimal thickness. Loads applied to it are carried to ground by tensile, shear and compressive forces.
a) Quadric
b) Quadron
c) Quadror
d) Quadrangle
View Answer
Answer: c
Explanation: This structure uses 4 identical L-shaped pieces which results in a trestle structure and allows flexible and versatile design. It allows rapid assembly. It can be used as road barriers, interior column, interior partitions, etc.
11. Triangulated structure is used for:Explanation: This structure uses 4 identical L-shaped pieces which results in a trestle structure and allows flexible and versatile design. It allows rapid assembly. It can be used as road barriers, interior column, interior partitions, etc.
a) Wall
b) Bridges
c) Arch
d) High rise buildings
View Answer
Answer: b
Explanation: Triangulated structure is also referred to as truss. It is widely used in roofing. It is also employed in bridges.
Explanation: Triangulated structure is also referred to as truss. It is widely used in roofing. It is also employed in bridges.
Pages : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
No comments:
Post a Comment