Basic Civil Engineering Questions and Answers – Building Services


This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Building Services”.
1. Desiccants are chemicals that:

a) Remove humidity

b) Add humidity

c) Add moisture

d) Remove moisture

View Answer
Answer: d

Explanation: Air-conditioning is one of the building services. It can be made based on desiccants, which are chemicals that remove moisture from air.


2. In a building, to provide ultimate comfort to occupants ________ can be used.

a) AC

b) HVAC

c) Ventilators

d) HAC

View Answer
Answer: b

Explanation: HVAC stands for heating ventilation and air-conditioning. This system is installed in buildings to give all the comforts to the occupants via a single unit.

3. Which IS codes gives details about elevators?

a) IS 27752

b) IS 38665

c) IS 14665

d) IS 27855

View Answer
Answer: c

Explanation: IS 14665 gives specifications for elevators. It gives the number, capacity of elevator depending upon floor area and number of floors to be served.

4. The slope of a ramp should not be more than:

a) 1 in 35

b) 1 in 20

c) 1 in 15

d) 1 in 10

View Answer
Answer: c

Explanation: Ramps are provided in buildings to allow easy passage for elderly and physically challenged occupants. The slope should not be too steep, it should not be more than 1 in 15.


5. How many types of ventilation are there?

a) 3

b) 4

c) 2

d) 5

View Answer
Answer: a

Explanation: The three types are natural (differential temperature of air), mechanical (fans),
hybrid or mixed-mode ventilation (design of building).

Windows 10 Problems Fixing

6. A fire detector cannot detect:

a) Radiation

b) Heat

c) Light

d) Smoke

View Answer
Answer: c

Explanation: A fire detector can detect the three characteristics of fire-radiation (flame), heat and smoke. It cannot detect the light produced by a fire.


7. When exposed to fire, concrete has very little strength left after:

a) 500oC

b) 300oC

c) 200oC

d) 600oC

View Answer
Answer: d

Explanation: Concrete decomposes when exposed to heat. Water evaporates, sand, gravel become molten lava like. Up to 200oC, no changes are noticed. At about 600oC, significant lossoccurs. At 800-1000oC, it completely gives in.

8. While calculating the handling capacity of lift, the weight of a person is taken as 65kg.

a) True

b) False

View Answer
Answer: b

Explanation: Lifts can carry people from a range of just 4 to a good 20 number. To decide this,the weight of each person is to be considered. It is assumed as 68kg for one person.


Pages :     1  2   3   4   5   6   7   8   9   10    11   12   Windows 10 Problems Fixing    13    14     15     16    17    18    19



No comments:

Post a Comment