Basic Civil Engineering Questions and Answers – Contouring


This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Contouring”.

1. Contours can be found in a __________ map.

a) Political

b) Topographical

c) Physical

d) Thematic

View Answer
Answer: b

Explanation: These are imaginary lines, which passes through points of same or equal elevations. These are found in topographical maps to represent features like mountains, valleys, etc.



2. Contour Maps are not mandatory in civil engineering projects like road works, dams, canals,

etc.

a) True

b) False

View Answer
Answer: b

Explanation: To identify a suitable site for these projects, to study the nature of ground and slopes and to make an estimate for earth work, a contour map of that region is required.

3. How many methods of contouring are present?

a) 5

b) 3

c) 2

d) 4

View Answer
Answer: c

Explanation: There are 2 methods of contouring: direct and indirect. In direct method, the points of elevation are located physically and then plotted on the map. Indirect method uses contouring with the help of grids.

4. Indirect methods uses how many methods?

a) 3

b) 4

c) 2

d) 6

View Answer
Answer: a

Explanation: The three methods are: method of square (area divided into squares and grid point taken), method of cross-section (cross sectional points taken) and tacheometric method (adopted for very steep hills).


5. The commonly used squares in method of square is:

a) 10m x 10m to 5m x 5m

b) 10m x 10m to 15m x 15m

c) 5m x 5m to 20m x 20m

d) 5m x 5m to 10m x 15m

View Answer
Answer: c

Explanation: The size of the square varies from 5m x 5m to 20m x 20m. These grid points are found by levelling and then plotted on drawing sheets.

6. Which of the below methods is used for interpolating contour points between 2 points?

a) Arithmetic calculation

b) Using measuring tapes

c) Taking pictures of area

d) Using a theodolite

View Answer
Answer: a

Explanation: There are 3 different ways to interpolate contour points between 2 points; arithmetic calculation, estimation and graphical or mechanical method.

7. The contour interval is the same for all purposes.

a) True

b) False

View Answer
Answer: b

Explanation: The interval is kept as 2m for large projects like highways, railways, etc and 0.5m for earth work, building sites, etc.

8. The curves used for drawing lines between points in a contour line is:

a) Radial curve

b) French curve

c) C-curve

d) Inverted curve

View Answer
Answer: b

Explanation: The contour points are first located. Corresponding points are joined by a smooth line and for curves, a French curve is used.

9. Which shaped lines indicate presence of a ridge?

a) V-shaped

b) U-shaped

c) L-shaped

d) S-shaped

View Answer
Answer: b

Explanation: The contour line with U-shape, which has convexity towards a lower ground shows the presence of a ridge.

10. The line which separates the catchment basin from the rest of the area is:

a) Ridge line

b) Dam line

c) Catchment line

d) Watershed line

View Answer
Answer: d

Explanation: The area where rain water drains into the river is the catchment area of the river. The watershed line is then marked. The area inside this line is measured in order to study flood levels.


Pages :     1  2   3   4   5   6   7   8   9   10    11   12    13    14     15     16    17    18    19

No comments:

Post a Comment